Po slavnostním vysazení lip jsme se vydali pouštět draky.

Nejprve to vypadalo, že draci létat nebudou, ale pak přece jen vzlétly a krásně se proháněly po obloze. Pouštěním draků ale dnešní den ještě neskončil. Vydali jsme se do klubovny, abychom se pustili do dlabání dýní.

„Milí přátelé, sousedé,

sešli jsme se dnes k výročí 100 let od vzniku samostatného státu. Ráda bych proto připomněla události, které stát Čechů a Slováků na počátku jeho vzniku formovaly. 28.října 1918 byl na ženevském kongresu ustanoven samostatný Československý stát.

Na dnešní den jsme se opravdu hodně těšili. Opět mezi nás přijela výtvarnice Radka Šustková. A pod jejím vedením jsme tvořili další postavičky do našeho už tak krásného betlému.

 

Poprvé v historii našeho turistování nás zklamaly české dráhy.

Vzhledem k velkému zpoždění vlaku v Turnově jsme nestihli další přípoj. Tomu jsme také museli uzpůsobit naši turistickou trasu. Takže jsme dojeli do Železného Brodu namísto původně plánovaného Spálova.

Milan Šána se k nám vrátil zhruba po roce. Písničkami na přání dělal radost nám všem. Pozvánka říkala: Přijďte pobejt a dobře se pobavit.

Tak jsme přišli a dobře se pobavili.

 

Tentokrát jsme vyrazili autobusem do Lázní Bělohrad. Tady jsme nejdříve nemohli vynechat naši oblíbenou lázeňskou cukrárnu a kavárnu. Pak jsme obešli rybník Pardoubek, kolem kterého je spoustu vyřezaných pohádkových i jiných bytostí. A pak už přes bažantnici k poutnímu místu BIŠIČKY.

Naše cesta tentokrát vedla do krajů námi dosud nepoznaných. Vlakem jsme dojeli přes Turnov až do Oldřichova-Hájí. Cesta vlakem byla dlouhá, ale jak jsme se poté přesvědčili, odměnou nám bylo vše, co jsme ten den viděli a zažili. Z Hájí jsme se vydali do Oldřichovského sedla (Jizerské hory). 

Pozvání od Miloně Hypiuse, místního soukromého zemědělce, jsme s radostí přijali a společně jsme se sešli k jeho ukončení sklizně. Letošní počasí žním opravdu přálo, tak práce probíhaly bez komplikací.

 

Po roce se k nám opět vrátili kočovní divadelníci ze souboru Lužánky Brno. Tentokrát s divadelním představením Dykova KRYSAŘe. Představení bylo tak poutavé a zajímavé, že nebylo v hledišti slyšet ani hlásku – ale pouze bouřlivý potlesk jednotlivým scénkám a samozřejmě také na konec celého představení.

 

Krásné počasí nás opět zlákalo k výletu. Vlakem jsme tentokrát dojeli až do Teplic nad Metují. Odtud jsme se vydali obcí Lachov k menší stolové hoře Hejda. Dále jsme pokračovali ke stolové hoře Ostaš, kde jsme také navštívili skalní útvar Kočičí skály. V osadě Ostaš jsme si dopřáli oběd.

Dnešní den jsme plánovali již dlouho dopředu. Škráčkovi dojednali cimbálovku z Moravy. V den „D" nám počasí přálo. Postavili jsme stan, napekli koláčky, opekli kýtu a klobásy a pivo také bylo. Cimbál sice nakonec nedopadl, ale přijeli dva úžasní muzikanti-basista Tomáš Béza a houslista Karel Zykmund a společně s Petrem Škráčkem (chvílemi houslistou a chvílemi kytaristou) nahradili cimbálovku na 100%.

Tentokrát jsme vyrazili k prameni řeky Bystřice a také na Zvičinu. Sešlo se nás opravdu hodně a vyrazili jsme vlakem přes Hradec Králové a Jaroměř do obce Mostek. Odtud jsme se vydali k prameni Bystřice, kde nás čekalo velké překvapení – a to naše navštívenka (kovová destička s nápisem KPKT-HORNÍ ČERNŮTKY, VELIKONOCE 2018), kterou sem umístil Míra Tobolka.

Opět jsme se sešli, abychom oslavili svátek všech žen.

O kulturní program se tradičně postarala Mařenka Černá, která nám krásně zahrála na flétnu a také na kytaru.

Ač se nás žen sešlo málo, večer jsme si hezky užily a každá z nás odcházela s kytičkou. Také zákusek ke kávě samozřejmě nechyběl.

Mistrovství PECKY 2018 v běhu na historických lyžích... Horní Černutky získaly první misto: Miroslav Tobolka, dvanácté misto: Pavel Michálek!!!! V ženské kategorii vybojovaly třetí misto: Dominika Tobolková a čtvrté: Zdena Pokorna!!!!